Inramning

Vadstena Konstinramning utför det mesta inom inramning. Här finns ett stort urval av material att välja bland. Ramlister, glas, pappersvaror och övrigt material finns hos Vadstena Konstinramning eller beställs omgående hos leverantören.

Inramningen ska lyfta fram konstverket eller objektet på ett estetiskt riktigt sätt och den ska inte ta överhand. Dess praktiska uppgifter är att göra konstverket eller objektet möjligt att beskådas, hängas och skyddas och dess yttre skyddande funktion är mot faktorer såsom stötar, smuts, damm och fukt. Den inre skyddande funktionen står syrafria åldersbeständiga pappersvaror för. Som upphängningsanordning föredras skruvöglor samt plastad vajer vilket ger en stark upphängning.

Det som ska ramas in är utgångspunkten för hur inramningen kan arbetas fram. Många gånger finns flera alternativ och med en smakfull och proportionerlig inramning kommer slutresultatet att kännas rätt och du som kund bli nöjd. Inramningen skall kännas harmonisk och passa i stil med det som ramas in samt även passa på den plats där den ska hängas.


Stafflikonst – Papperskonst – Fotografier – Textilier – Objekt


Stafflikonst
Stafflikonst är konst målad på duk.
Ram runt stafflikonst skyddar mot stötar och ger kilramen ett bra stöd så att inte målarduken rör på sig. Det är därför upphängningsanordningen sätts fast i ramlisten och inte i kilramen. Kilramens uppgift är att spänna ut målarduken så att den hålls på plats.

Papperskonst
Papperskonst är t ex grafiska blad, akvareller, teckningar. Vid inramning av papperskonst är alla pappersvaror av stor betydelse. Konstverket monteras på syrafri åldersbeständig kartong. Konstverket monteras i ett bokmontage på ett par punkter med syrafria klisterremsor som går att avlägsna utan att skada konstverket. Glas skyddar det känsliga pappret och i vissa fall väljs glas med UV-skydd.

Fotografier
Ramas in på samma sätt som papperskonst men hängslas inte i monteringen, utan hörn eller fals tillverkas för att fotot ska kunna röra sig vid växlingar i luftfuktigheten. Fotografier passar ofta även bra i inramning med distanslist som ger en upplevelse av ett större djup.

Textilier
Textilier som ramas in är t ex textil konst, broderier, knypplade verk. Textilier ska monteras på ett sätt som inte skadar textilien, d v s att den sys fast på baksidan. Detta är tidskrävande men ger ett lagom starkt stöd samt gör det möjligt att avlägsna textilien om så önskas utan att den har blivit förstörd.

Objekt
Objekt som kan ramas in är t ex sportartiklar, bröllops- och barnaccesoarer, samlarobjekt. Ting av olika slag kan ramas in, stora som små. En låda lagom djup, bred och hög för objektet tillverkas. Här kan man vara kreativ för att framhäva objektet med färg och form och andra ting. Med eller utan glas, med eller utan belysning, öppningsbar eller sluten. Reflexfritt glas föredras med tanke på djupet och objektet som ska beskådas.